به گزارش شهرآرانیوز؛ طب سنتی هم مانند طب مدرن دو روی سکه دارد. روی خوبش این است که در صورت تشخیص درست بیماری و تجویز داروی درست، سبک زندگی را ارتقا میدهد و عوارض کمتری دارد، اما روی دیگرش هم قیمت زیاد داروها بدون پوشش بیمه است. برخی شهروندان شهرمان هم دل پردردی از تشخیص نادرست بیماری و تجویز نادرست داروهای طب سنتی دارند و از سوی دیگر، از قیمت زیاد گیاهان دارویی گله مندند.
یکی از شهروندان مشهدی که در کنار استفاده از داروهای مدرن، به تازگی تجربه مراجعه به متخصص طب سنتی برای کاهش قند خونش را داشته و دچار مشکل شده است، دراین باره میگوید: متأسفانه با مراجعه به متخصص طب سنتی، نه تنها قند خونم کاهش پیدا نکرد، بلکه از زمان مصرف داروها، سرم مدام منگ بود و احساس سرگیجه داشتم. ازاین رو وقتی به پزشک متخصص که داروهای قند را برایم تجویز کرده بود، مراجعه کردم، علت این منگ بودن و سرگیجه را استفاده از داروهای طب سنتی بیان کرد و وقتی مصرف آن داروها را قطع کردم، این مشکل رفع شد.
شهروند دیگری هم درباره تجربه مشابهش میگوید: با مراجعه به متخصص طب سنتی، او بدون اینکه از من بپرسد به چای سبز حساسیت دارم یا نه، در کنار گیاهان دارویی دیگر این چای را نیز برایم تجویز کرده بود که با مصرف آن براساس میزان اعلام شده متخصص طب سنتی، حالت تهوع شدید پیدا کردم. او این سؤال را نیز مطرح میکند که آیا بر کار و تشخیص متخصصان طب سنتی نظارت میشود؟
شهروند دیگری به این نکته اشاره میکند که مبلغ ویزیت متخصص طب سنتی ۱۹۸ هزار تومان است و هزینه داروهایی که عمدتا شامل گیاهان دارویی و فراوردههای گیاهی است، بیش از ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان میشود، اما سازمانهای بیمه گر نه تنها ویزیت، بلکه داروهای طب سنتی را نیز پوشش نمیدهند. او البته از نتیجه استفاده از دم نوشهایی که متخصص طب سنتی برایش تجویز کرده، راضی است و میافزاید: این دم نوشها کمک کرده است مشکلات عفونت در کلیه هایم کاهش چشمگیری پیدا کند.
یکی از شهروندان نیز از گرانی گیاهان دارویی انتقاد میکند و میگوید: بخشی از دارویی که متخصص طب سنتی برایم نوشته بود، شامل برگ بو، چای ترش، آویشن و بهارنارنج و گل پنیرک بود. شاید باورتان نشود، اما قیمت برگ بو ۵۰۰ هزار تومان، گل پنیرک حدود ۳۳۰ هزار تومان و بهارنارنج کیلویی ۲۵۰ هزار تومان بود. او ادامه میدهد: البته قرار نبود از هرکدام از این گیاهان دارویی یک کیلو بخرم و از هر کدام صد گرم یا بیشتر تهیه کردم، اما در مجموع هزینه کل این داروها نزدیک به ۲ میلیون تومان شد.
شهروند دیگری هم با طرح این پرسش که «چرا باید قیمت گیاهان دارویی گران باشد؟» ادامه میدهد: آن هم در حالتی که در خراسان رضوی و برخی استانهای دیگر کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیمی، هم انواع این گیاهان کشت میشوند، هم برخی از این گیاهان به صورت خودرو رشد میکنند.
«براساس تجویز متخصص طب سنتی از یکی از عطاری ها، شیشهای شامل ۱۰ حبه قرص گیاهی با قیمت ۷۰۰ هزار تومان خریدم، اما با مصرف یک دانه از این حبههای گیاهی راهی بیمارستان شدم، چون استفراغ شدید داشتم و آب بدنم به شدت کم شد و پزشک اورژانس بیمارستان برایم سِرُم تجویز کرد.» این جملات هم خلاصه تجربه یکی دیگر از شهروندان از مراجعه به متخصص طب سنتی است.
شاید شما هم در مراجعه به عطاریها قرص و کپسولهایی را که به نوعی فراوردههای گیاهی به حساب میآیند، دیده باشید؛ فراوردههایی که یکی از شهروندان هم در گفت وگویش با شهرآرا به آن اشاره کرد. با این حال، دکتر جواد دانایی، رئیس اداره امور فراوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تأکید میکند که فروش این فراوردهها در عطاریها مجاز نیست و هر دارویی حتی شربت آویشن فقط باید از داروخانهها تهیه شود و غیر از این، وجاهت قانونی ندارد.
او با تأکید بر اینکه تولید و فروش فراوردههای گیاهی در عطاریها تخلف است و مجاز نیست، اضافه میکند: ما هر هفته از عطاریها بازدید میکنیم و در صورت مشاهده تولید و فروش فراوردههای پودری، قرص، کپسول و شربت، حتما آن عطاری را به دلیل انجام این تخلفات پلمب میکنیم.
دکتر دانایی به دهها پرونده ایجادشده در زمینه تخلفات عطاریها در تولید و فروش فراوردههای گیاهی در مشهد نیز اشاره میکند و نظارتهای این اداره بر عطاریها را مستمر میداند.
دکتر سیدجواد مجتبوی، مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مسئول دیگری است که سراغش میرویم تا ببینیم نظارتها بر متخصصان طب سنتی مناطق زیرمجموعه این دانشگاه چگونه است. او دراین زمینه تأکید میکند: تشخیص نادرست متخصص میتواند در طب مدرن هم اتفاق بیفتد.
او اضافه میکند: اگر بیماران یا همراهان آنها از پزشکی شکایت داشته باشند، گروهی از همکاران ما برایشان پرونده تشکیل میدهند و موضوع شکایت بررسی میشود، اما تاکنون شکایتی از تشخیص نادرست متخصصان طب سنتی در مشهد نداشته ایم.
دکتر مجتبوی با اشاره به اینکه نام ۵۴ متخصص در سامانه فهرست متخصصان طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ثبت شده است، یادآور میشود: از این میان، حدود ۳۵ نفر مجوز مطب دارند، ۲۰ نفر مجوز ارائه درمانهای طب مکمل ازجمله طب سوزنی، زالودرمانی و.... همچنین، بیش از هشتاد نفر از پزشکانی که مدرک پزشکی عمومی دارند، دورههای طب سنتی و مکمل را گذرانده اند.
او همچنین از زیرپوشش بیمه بودن برخی اقلام داروهای گیاهی اظهار بی اطلاعی میکند.
«قیمت گیاهان دارویی در هر شهر و استان متفاوت است.» این جمله را جواد شمشیری، رئیس اتحادیه فروشندگان گیاهان دارویی مشهد، به شهرآرا میگوید و میافزاید: گرانی گیاهان دارویی به دلیل افزایش دستمزد کارگران و حمل ونقل است و در هر شهر یا استان این هزینهها متفاوت است.
او با اشاره به اینکه رسانهای شدن خواص یک گیاه دارویی و میزان تقاضای زیاد آن نیز تأثیر بسیاری در افزایش قیمت گیاهان دارویی دارد، متذکر میشود: به عنوان مثال، در دورانی که سریال تلویزیونی کرهای از رسانه ملی پخش میشد و در آن به خواص جنسینگ برای درمان بسیاری از بیماریها اشاره شده بود، بیشتر شهروندان برای خرید این گیاه به عطاریها مراجعه میکردند و همان زمان قیمت جنسینگ با اینکه گیاه کمترشناخته شدهای بود، افزایش یافت.
به گفته شمشیری، خشک سالی از دیگر عللی است که میتواند بر افزایش قیمت گیاهان دارویی تأثیر بگذارد. ضمن اینکه برخی از این گیاهان که به عنوان ادویه استفاده میشوند، ازجمله هل، کاکائو، دارچین و زنجبیل وارداتی هستند، زیرا این گیاهان در ایران کشت نمیشوند. ازاین رو، قیمت آنها براساس بالاوپایین شدن نرخ دلار تغییر میکند.
رئیس اتحادیه فروشندگان گیاهان دارویی مشهد درباره اهمیت پوشش بیمهای داروهای طب سنتی میگوید: فکر نمیکنم این داروها زیرپوشش بیمه قرار بگیرند، چون اکنون سازمانهای بیمه گر، بسیاری از داروهای طب مدرن را به صورت کامل پوشش نمیدهند و اینکه تعداد گیاهان دارویی که شهروندان خواستار تهیه آنها هستند، زیاد است و درصورتی که امکان زیرپوشش بیمه قرارگرفتن داروهای طب سنتی وجود داشته باشد، ممکن است در مرحله بعد، اینکه کدام گیاه دارویی زیرپوشش بیمه قرار بگیرد، این فرایند را به تأخیر بیندازد.
او البته پیشنهاد بیمه شدن گیاهان دارویی یا داروهای طب سنتی را ایدهای جالب بیان میکند و میافزاید: تاکنون این ایده را با سازمانهای بیمه گر یا مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مطرح نکرده ام و نمیدانم تا چه اندازه این موضوع امکان اجراشدن دارد.
گله شهروندان از زیرپوشش بیمه نبودن ویزیت و داروهای طب سنتی درحالی است که دکتر نفیسه حسینی یکتا، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، اعلام کرده بود: ۵۶ فراورده دارویی طب سنتی در خدمات بیمه قرار میگیرند. برای پیگیری این موضوع سراغ خودش میرویم و او خیلی خلاصه و کوتاه پاسخ میدهد: از ابتدای سال ۱۴۰۱ ویزیت پزشک متخصص طب ایرانی زیرپوشش سازمانهای بیمه گر پایه قرار گرفت و از ابتدای سال ۱۴۰۳ پوشش بیمهای سه خدمت حجامت، بادکش و فصد ابلاغ شده است.
حسینی یکتا اضافه میکند: درباره پوشش بیمهای فراوردههای طبیعی و داروهای گیاهی هم ۵۶ قلم قبلا زیرپوشش قرار گرفته اند و باتوجه به اینکه از نظر شورای عالی بیمه پیشنهاد داروهای جدید مستلزم بررسی هزینه اثربخشی روی آن هاست، این کار به مقدماتی نیاز دارد که با همکاری سازمان غذا و دارو درحال بررسی هستیم.
او درحالی از پوشش بیمهای ۵۶ قلم داروی گیاهی میگوید که مجتبوی، مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، و همچنین شهروندان هم از این مسئله اظهار بی اطلاعی میکنند.